КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ЦЕНТРАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

изисквания

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми -> ПРОЦЕДУРА РАЗШИРЯВАНЕ НА ОБХВАТА НА ВПИСВАНЕ В ЦПРС
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rkolevaРегистриран на: 14 Мар 2012
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Чет Юли 03, 2014 2:48 pm    Заглавие: изисквания Отговорете с цитат

Здравейте.
Имам следния въпрос:
Искаме да разширим обхвата, като до момента имаме:
I ТРЕТА ГРУПА: строежи от енергийната инфраструктура
3.2 строежи от втора до трета категория
Искаме да получим удостоверения и за:
II ПЪРВА ГРУПА: строежи от високото строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения съгласно чл. 5, ал. 1, т. 1 от ПРВВЦПРС:
1.2 строежи от втора до пета категория съгласно чл. 5, ал. 4 от ПРВВЦПРС;
Строежи по чл. 137, ал.1, т.4, буква "Е" и т.5, буква "E"
Според областното звено Регистър, за строежи от първа група трябва да имаме назначен технически ръководител спец."строителство и архитектура", а отделно за другото удостоверение от група Паметници "Строежи по чл. 137, ал.1, т.4, буква "Е" и т.5, буква "E", трябва да имаме технически ръководител "архитект-реставратор", който да бъде освен това и лице за контрол по качеството (вече имаме друго лице за контрол по качеството). Първо - това действително ли е така?

Второ:
Като доказателство за първа група сме подготвили обекти, високо строителство (няколко сгради с акт 15 през последните пет години), които да декларираме в процедура "Опит". За другото гореспоменато удостоверение от група Паметници, трябва ли да се декларират отделно обекти - паметници на културата?

Трето:
Ако е необходимо да правим промяна в техническите си лица, това означава, че ще се прави "Промяна в обстоятелствата". От тук следва, че трябва да се направят четири процедури: "Промяна в обстоятелствата", "Деклариране на опит", "Процедура по чл.20", "Разширяване на обхват". Интересува ме в каква последователност да бъдат направени? След всяка процедура ли ще се заключва профилът? Или могат да бъдат направени всички заедно?
(Забележка: Процедурата по чл.20 вече я бяхме подали и чакахме да ни отключат профила, за да си правим и другите процедури. Но, чакахме прекалено дълго - месец и половина... и помолихме областното звено Регистър да ни задвижат нещата и да отключат вече профила. Според тях се случила техническа грешка при отключването на профила и данните ни са изтрити от процедурата по чл.20. Сега трябва да я правим отново.) За да не правим по няколко пъти една и съща процедура, моля да ни посъветвате в каква последователност да направим посочените четири процедури без да заключваме профила или той да се заключва възможно най-малко пъти, за да получим в крайна сметка желаните удостоверения и талони?
(Забележка 2: За процедурата по чл20 вече сме платили /преди техническата грешка и изтриване на данните ни/ и възнамеряваме да си приложим старото платежно нареждане, независимо, че системата ще разпечата ново такова.... В случай, че има разлика в сумата ако разширяването се направи преди чл.20, може ли да довнесем разликата?) Изобщо, каква е последователността....?

Четвърто:
В момента профилът ни е отключен без информация в него за вече направената от нас процедура по чл.20 (т.е. прави се отново явно). Какъв е най-краткият срок, в който всичко е възможно да се случи при положение, че имаме всички налични документи? Технологично време?

Давам си сметка, че постът стана прекалено дълъг, за което се извинявам. Необходими са ни новите удостоверения във възможно най-кратък срок. Ще бъдем безкрайно благодарни за вашето съдействие и пояснения!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ModObshtРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 599

МнениеПуснато на: Пет Юли 04, 2014 7:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За първа група строежи - втора до пета категория следва да имате един АС техник или инженер ССС. За строежи по чл. 137, ал.1, т.4, буква "Е" и т.5, буква "E" - архитект с удостоверение по чл. 165 по Закона за културното наследство. Един специалист за контрол на качеството е достатъчен.

Не е необходимо, а и няма как да имате опит в реставарация и консервация на паметници на културата, тъй като до момента нямате вписване за тези строежи. С подаване на заявлението ще бъдете вписани за тези строежи, които са четвърта категория, за да можете да изпълните поне един и тогава, ако желаете ще можете да получите и б. "М".

Направете първо процедурата по чл. 20 и промяна в обстоятелствата /могат заедно/. Уточняваме, че в този случай следва да имате до момента поне един строеж или етап от строеж, който да сте декларирали, иначе съгласно дадените указания на служителите ще трябва първо да декларирате опит и тогава да направите процедурата по чл. 20. След отварянето на профила Ви в рамките на няколко дни, ще използвате блок "Разширение на обхвата", където ще допълните опита си и ще заявите групите и категориите, с които искате да разширите обхвата си. Разлика в сумата няма и ако имате вече платежно нареждане, ще го приложите същото.

Не бихме се ангажирали с конкретен срок, но ако имате необходимите документи и са необходими две стъпки /процедура по чл. 20 и разширение на обхвата/, а не три /в случай че до момента нямате никакъв опит/, както описахме по-горе, в рамките на две седмици можете да имате решение на комисията и след още една седмица да получите новите удостоверения.

ЦЗР
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rkolevaРегистриран на: 14 Мар 2012
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Пет Юли 04, 2014 8:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ви благодаря!

Тъй като бързаме, защото новите удостоверения и талони са ни необходими в кратък срок, можем веднага да започнем декларирането на опит и да направим с него отново процедурата по чл.20 (ако е възможно заедно). Ще последва първо заключване. За назначаване на необходимите специалисти и "промяна в обстоятелствата" са ни нужни няколко дни. След няколко дни ще сме в състояние да завършим и тази процедура. Това означава второ заключване. И последно, едва тогава ще можем да разширим обхвата.
Какво бихте ни посъветвали, за да спестим максимално време: Да започнем с опита и процедурата по чл.20 веднага с последващо заключване, или да изчакаме с назначаването на специалистите и да правим "промяна в обстоятелствата", "деклариране на опит" и "процедура по чл.20" трите заедно (ако системата го позволява)? В кой случай имаме шансове за по-бързо достигане до крайния резултат?

Още веднъж ви благодаря за бързата реакция и за безценната помощ!


Последната промяна е направена от rkoleva на Пет Юли 04, 2014 9:38 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ModObshtРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 599

МнениеПуснато на: Пет Юли 04, 2014 9:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако нямате посочен никакъв опит до момента първо декларирате опит. Изчаквате и тогава подавате заявление за промени в обстоятелствата и процедура по чл. 20. За тези няколко дни ще можете да си назначите и необходимите специалсти.
Третата стъпка е разширение на обхвата.
Не е възможно едновременно да се декларира опит и да се подава заявление по чл. 20.

ЦЗР
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rkolevaРегистриран на: 14 Мар 2012
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Пет Юли 04, 2014 9:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Опит до момента имаме деклариран, но само в последната подточка четири - за отделни видове СМР. Сега сме подготвили да добавим и обекти завършени с акт 15, а ние сме в качеството на подизпълнители - в подточка две, тъй като от областното звено регистър уточниха, че трябва да покажем и обекти с акт 15, за да продължим.
И още нещо: Архитектът трябва ли да бъде на трудов договор с нас или на граждански, респективно къде се попълва в системата? В точката за технически ръководители, третата подточка е "архитект" (в менюто има поле за № на трудов договор), а шеста подточка е "квалифициран специалист" (и в менюто няма номер на тр.договор). От тук идва объркването за нас в какви правоотношения трябва да бъде лицето и в кое подменю да се попълни?
Много ни помагате! Благодаря от целия екип!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ModObshtРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 599

МнениеПуснато на: Пет Юли 04, 2014 12:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Вие сте регистрирани във втора категория строежи, имате декларирани минимум 1.5 млн. лв. за 2012 г. и се очаква да посочите поне един цялостно завършен строеж или етап /част/ от строеж, за да Ви бъде потвърдена втора категория, като уточняваме, че опит можете да декларирате за последните 5 г., без да е необходимо всичко наведнъж да се посочва.

Архитекта ще го посочите в таблицата "Квалифициран специалист архитект за случаите по чл. 15, ал. 4 от ЗКС" и може да бъде на граждански договор.

ЦЗР
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rkolevaРегистриран на: 14 Мар 2012
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Чет Юли 10, 2014 12:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много Ви благодаря!
Част от нещата вече подадохме - опит и процедура по чл.20.
Сега продължаваме с "Промяна в обстоятелствата", като крайната цел, както вече посочих по-горе е да получим:
II ПЪРВА ГРУПА: строежи от високото строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения съгласно чл. 5, ал. 1, т. 1 от ПРВВЦПРС:
1.2 строежи от втора до пета категория съгласно чл. 5, ал. 4 от ПРВВЦПРС;
Строежи по чл. 137, ал.1, т.4, буква "Е" и т.5, буква "E"
В тази връзка, набираме необходимите специалисти. Вие ни написахте следното: "За първа група строежи - втора до пета категория следва да имате един АС техник или инженер ССС." И тук възниква въпрос: Имаме възможност да назначим колега като строителен техник, който е завършил средно специално образование, спец."архитектура и строителство". Необходимо ли е и той да бъде инженер (т.е. висше образование)?
Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ModObshtРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 599

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 8:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Потвърждаваме това изискване: един техник АС е достатъчен.

ЦЗР
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми -> ПРОЦЕДУРА РАЗШИРЯВАНЕ НА ОБХВАТА НА ВПИСВАНЕ В ЦПРС Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov