КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ЦЕНТРАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Основни моменти от доклада за годишните проверки за 2010 г.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми -> ГОДИШНИ ПРОВЕРКИ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ModObsht



Регистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 599

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 10:17 am    Заглавие: Основни моменти от доклада за годишните проверки за 2010 г. Отговорете с цитат

Общи констатации, примери за добра практика и препоръки от извършените проверки за 2010 г.
/извадка от доклада на комисията за годишните проверки за 2010 г./

След проведените срещи и попълване на контролните листа, не са установени сериозни несъответствия и пропуски. Проверените строители отговарят на изискванията на ЗКС по отношение на основните критерии.

Комисията обръща внимание на всички строители чрез процедурата „Промяна в обстоятелствата” своевременно да декларират настъпилите промени и напомня за разпоредбата на чл. 21. (1), т. 3 от ЗКС: „Строителят се заличава от регистъра при неизпълнение на задължението по чл. 20, ал. 1 повече от три пъти за една година”.

В процеса на извършените годишни проверки бяха установени „добри практики” при строителите:
Техно строй България ООД и Мерджана ООД са пример за добра практика в условията на криза, запазват персонала си и имат ясна строителна програма.
Марс 55 ООД при които прави впечатление доброто познаване на нормативната база и търсене на пътища за сътрудничество с чужди инвеститори за строителство в България.

Работните комисии запознаха подробно строителите с решението за цялостното преструктуриране на системата и дадения едногодишен период за привеждане в съответствие. Процедурата „Деклариране на опит”, въпреки някои затруднения които ще предизвика при набавянето на документи, се възприема като необходима мярка за възможността всеки строител сам да представи опита си и той да бъде подкрепен с необходимите факти.

Строителите все по-често се обръщат за съдействие от страна на камарата и комисията за защита и мерки срещу фирми, работещи на територията на техните общини, без да бъдат вписани в регистъра.
Процедурите за обществени поръчки продължават да са с необосновано завишени критерии, което поставя на практика голяма част от строителите извън възможността да бъдат допуснати до участие. Тези два проблема основно бяха тема на проведената среща със строителите, определени за проверка от гр. Сливен.

Общи изводи от реализацията на годишните проверки за 2010 г.

- Тежката икономическа ситуация принуждава строителите да поддържат минимално изискуемия технически персонал съгласно ЗКС.
- Липсата на поръчки и междуфирмената задлъжнялост продължава да влошава състоянието на строителите.
- Комисията в своята текуща работа, както и след извършените проверки за 2010 г., определя като особено тежко състоянието строителите, вписани в ЦПРС. Налице е голям брой строители, които не отговарят на критериите на ЗКС за първа или втора категория строежи и които подлежат на свиване на обхвата на вписване чрез процедурата по чл. 14, ал. 3 от Правилника за реда за вписване и водене на ЦПРС.
- В условията на кономическа криза строителите са принудени да поемат всякакви поръчки и масово това става под реалната им себестойност, което води до невъзможност за развитие на строителните фирми. Класирането на участниците в процедури за обществени поръчки по ЗОП по критерия „най-ниска цена” е сред основните причини за създалата се ситуация в сектора и изкривяване на пазара на строителни услуги. Спечелването на поръчка при тези условия води не само до финансови проблеми за строителните фирми и възможността им за оцеляване, но и до проблеми относно качеството на извършените услуги и осигуряване на гаранциите за добро изпълнение по договора с възложителя.

Решения на Комисията.

1. Комисията приема обобщения доклад за организацията и дейността по осъществяване на годишните проверки за 2010 г.
2. Комисията отправя призив към управителните органи на камарата да положат всички усилия и инициативи, за да се промени критерия „най-ниска цена” като водещ при класиране в процедури за обществени поръчки. Продължаването на тази практика нанася необратими щети на всички строителни фирми, независимо от това дали са в положението на главен изпълнител или подизпълнител на поръчката.
3. При избор на строител за проверка с генератора за случайни числа, който няма реализирани приходи от продажби за последната финансова година, същият да бъде заменен от друг строител.
4. При постъпили писмени сигнали от колективни органи на камарата, медии и предложения от членове на комисията за установени явни несъответствия в обявените пред други органи и институции данни и декларираните пред комисията обстоятелства и при наличие на достатъчно основания, се извършва внезапна проверка на строителя. Внезапната проверка се извършва от работна комисия, определена със заповед на председателя на комисията по реда, определен в методиката и указанията, като конкретната дата се определя с решение на комисията и не се обвързва с периода за извършване на годишни проверки.
5. Да се продължи добрата практика за провеждане на срещи между комисията и вписаните в ЦПРС строители от различни области, на които да се дискутират проблемите и се обсъждат възможни мерки за решаването им.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ Форуми -> ГОДИШНИ ПРОВЕРКИ Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov